„KRÓL WINA, WINO KRÓLÓW”– W KRAINIE TOKAJU
Na Pogórzu Tokajskim winorośl uprawia się od niepamiętnych czasów. Sercem regionu jest Kopasz-hegy (węgierska Łysa Góra) pokryta winnicami. Tutejsza gleba w połączeniu z mikroklimatem charakteryzującym się długim okresem nasłonecznienia jesienią i specyficzną wilgotnością, którą daje napływająca od rzeki para wodna powoduję, że powstają tu słynne Tokaje. Poniższa oferta gwarantuje niezapomniany weekend w niepowtarzalnej atmosferze pięknych krajobrazów, węgierskiej muzyki, wyśmienitej kuchni i złocistego Tokaju.
Dzień 1
Rano wyjazd z miejsca zbiórki, przejazd autokarem w okolice Tokaju.
Zakwaterowanie w hotelu.
Spotkanie z przedstawicielem producentów Tokaju węgierskiego, prelekcja:
- historia uprawy winorośli w Regionie Tokaj
- rodzaje winogron i gatunki Tokaju, wyjaśnienie określenia putton
- elementy wiedzy o winie (enologia)
- „Jakie wina do jakiej potrawy”
Obiadokolacja w hotelu, nocleg.
Dzień 2
Śniadanie w hotelu w formie bufetu, po śniadaniu wyjazd autokarem na Tokajski Szlak Winny:
Zwiedzanie piwnic winnych z degustacją, na szlaku znane tokajskie wioski:
- Mad
- Tallya
- Tolcsva
Przejazd do Tokaju, w programie:
- obiad
- Muzeum Tokaju
- degustacja w piwnicach: Hetszolo i Himesudvar
19.00 Wieczór Węgierski z występem folklorystycznym, regionalnymi daniami i winem.
Dzień 3
8.00 – 10.00 Śniadanie w hotelu, po śniadaniu wyjazd do Polski.
W drodze powrotnej lunch. Powrót na miejsce zbiórki.