Dzień 1
Wyjazd z miejsc zbiórki rano, przejazd do miejscowości Mor położonej na północnywschód od Balatonu.Miejscowość słynie z produkcji jednego z najbardziej charakterystycznego starego gatunku węgierskiego wina – „Ezerjo”. Wizyta w wapiennej piwnicy producenta wina Ezerjo:
-prezentacja regionu i jego produktów
-krótki wykład enologiczny (enologia : nauka o winie)
-degustacja lokalnych win z odpowiednimi zakąskami
Przejazd nad Balaton w okolice Badacsony, zakwaterowanie w hotelu,
obiadokolacja.
Dzień 2
Śniadanie w hotelu w formie bufetu, po śniadaniu
program zwiedzania winnic i piwnic winnych,
degustacja legendy węgierskich win – wina z
Badacsony. Niepowtarzalne cechy zwietrzałej
skały wulkanicznej na której rosną winogrona,
nasłonecznienie południowych stoków wzgórz
nad Balatonem i wtórne nasłonecznienie
promieniami odbitymi od tafli Balatonu
decydują o niepowtarzalnym smaku tutejszego
wina.
Szlak Wina Badacsony:
1. Badacsony: piwnica Nemeth Pince, prezentacja winnicy i wina, degustacja.
2. Badacsontomaj: piwnica Borbely Csaladi Pinceszet, prezentacja i degustacja.
Obiad nad Balatonem.
3. Badacsonytordemic: piwnica Gaspar Istvan, prezentacja i degustacja.
Degustacja najlepszych gatunków: Szurkebarat i Keknyelu oraz nieco tańszych: Olaszrizling, Rizlingszilvani czy Ottonell Muskotaly.
Po kazdej degustacji możliwość zakupu win u producenta.
Powrót do hotelu, odpoczynek.
19.00 Wieczór Węgierski: występ folklorystyczny, węgierska kuchnia, wino.
Dzień 3
8.00–10.00 Śniadanie w hotelu w formie bufetu, po śniadaniu wyjazd do Polski.
W drodze powrotnej obiad na trasie. Powrót na miejsce zbiórki.